random05.jpg random03.jpg random02.jpg random04.jpg random01.jpg

Stresszkezelés

A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció.


Stressz

Mikor valami tényleges veszély fenyeget minket az agyunk bekapcsolja a „vészjelző funkciót” melynek célja, hogy a valós veszély elől el tudjunk menekülni. Ilyenkor aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, megemelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, nő a vércukorszint, kitágul a pupilla, fokozódik a légzés, megfeszülnek az izmok, fokozódik az izzadás, az emésztőenzimek termelődése csökken. A szervezet egy feszült állapotba kerül.


Ez a működés kapcsol be akkor is, mikor ugyan nincsen valós veszély, de a mindennapjaink stresszkeltő ingerei hatnak ránk. Ezek a magány, boldogtalan kapcsolatok, munkahelyi stressz, anyagi problémák, szorongás, depresszió, stb. A tudatos elménk tudja, hogy ezek csak érzések, de az agyunk nem tud különbséget tenni közöttük és elindítja a szervezetben a stresszválaszok kibocsátását.


Ha folyamatos stressz ér minket, a szervezetünk állandó készültségben van és nincs lehetősége a pihenésre, feltöltődésre, az egyensúlyi állapot egyre nehezebben vagy egyáltalán nem áll helyre.


Dr. Herbert Benson (harvardi kardiológus) kutatásai kimutatták, hogy a relaxációs válasz rendszeres kiváltása megelőzheti és ellensúlyozhatja a stressz káros hatásait a testben. A relaxációs választ kiváltja: nyugodt környezet, mentális segédeszköz (ismételt szó, hang, ima), passzív, ítélkezésmentes hozzáállás, kényelmes testhelyzet. Ilyenkor aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer. A paraszimpatikus idegrendszernek az a feladata, hogy elcsitítsa a tudatot, ellazítsa a testet és fenntartsa a nyugalom érzését. A test önjavító mechanizmusai kizárólag ebben a laza állapotban tudják elvégezni a dolgukat és kisöpörni a testből azt, ami nem oda való.


A stressz tünetei: ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás, alvászavar. A káros stresszhatások következményei: a szív- és érrendszer károsodása, magas vérnyomás, emésztőrendszeri problémák, depresszió, legyengült immunrendszer, a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre.


A fülakupunktúra (NADA 5 pont) bizonyítottan csökkenti a szervezetben a stressz-szintet.

A kezelés során csökkentjük a szervezet stressz-szintjét, erősítjük relaxációs válaszait a fülakupunktúra és egyéb technikák segítségével.

e-mailcsilla(at)levendulagyogyaszat(dot)hu BejelentkezésBejelentkezés: Kóródi Csilla +36 70 3979 188 Facebook